De Smokkelroute

 

Op zaterdag 7 oktober 2023 vond de Twee Dorpen Smokkelroute plaats.

Na de nodige voorbereiding, zoals het overleg met de oosterburen en vervolgens het organiseren werd er op zaterdagmorgen letterlijk en figuurlijk afgetrapt bij de Alte Schule in Neudersum en bij de Hof van Sellingen. Daar werden de 110 deelnemers bemoedigend toegesproken en op bijzondere wijze vermaakt door Heksje Hasje en vervolgens door haar uitgezwaaid. Gewapend met een routebeschrijving kon de tocht beginnen. Er waren twee controle posten. Eén in Bourtange waar de controle op zorgvuldige wijze werd uitgevoerd door een agent in opdracht van de douane beambte. Beiden in vol ornaat. De tweede post was in Duitsland bij de Moortrasse, uitgevoerd door de Zollgrupe met echte douane kleding. Zij waren succesvoller. Er stond daar veel in beslag genomen smokkelwaar op tafel.

Dat de sfeer heel ontspannen was bleek ook uit de grappen die gemaakt konden worden op de vraag ’heeft u wat aan te geven’. Hoe dan ook, er waren veel complimenten over de route én het initiatief om een dergelijke tocht te organiseren. Alle deelnemers spraken hun waardering uit en velen vonden het voor herhaling vatbaar. Iedere deelnemer kreeg een smokkel oorkonde uitgereikt.

Naast het enthousiasme van de deelnemers waren ook de vrijwilligers van de VBT en van de fietsgroep Neudersum tevreden. Het enthousiasme van iedereen werkt dermate aanstekelijk dat er zeker nagedacht gaat worden over een vervolg.

De tocht werd mede mogelijk gemaakt door het Interreg-prgramma Deutschland en Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie.


V.B.T. Sellingen, Dorpsstraat 8, 9551 AE Sellingen, telefoon: ‭06 835 985 52‬, email: vbtsellingen@gmail.com

Bankrekening: NL28RABO 0358 602440 t.n.v V.B.T. Sellingen, KvK 40038133